2 tips voor kennismakingsoefeningen
2 tips voor kennismakingsoefeningen
Aan het begin van een training is het voor zowel de deelnemers als voor de trainer fijn om te weten wie je in je groep hebt en wat je deelnemers willen leren. Daarnaast vind ik een kennismaking ook een eerste stap om de ‘veiligheid’ te waarborgen in de groep. Immers, als je wil experimenteren met nieuwe vaardigheden is het wel zo fijn als de deelnemers zich op hun gemak voelen in de groep. Onderstaande oefeningen zijn goed te gebruiken wanneer je deelnemers wil activeren. Het zijn oefeningen waarbij de deelnemers letterlijk ‘in de benen’ moeten komen. Een aanrader wanneer je in een training een actieve houding en inbreng verwacht van je deelnemers.
Landkaart
Deze oefening is zeer geschikt met een grote groep waarin je in een korte tijd globaal met elkaar wil kennismaken.

Deze oefening is zeer geschikt met een grote groep waarin je in een korte tijd globaal met elkaar wil kennismaken.
- Laat de groep opstaan en vraag ze te lopen naar een open plek in de ruimte.
- Geef aan dat er denkbeeldig de landkaart van Nederland is afgebeeld in de ruimte. Loop door de ruimte en geef aan waar b.v. Groningen ligt en waar Zeeland.
- Stel een vraag aan de deelnemers: bijvoorbeeld ga staan in je geboorteplaats.
- Geef een duidelijk startsein; bijvoorbeeld ga je gang en kom zelf ook in beweging.
- Staat iedereen dan kun je rondlopen en aan iemand vragen waar hij geboren is en of hij op de goede plaats staat t.o.v. anderen. Ook kun je om een extra toelichting vragen.
- Andere vragen die je kunt stellen: Waar woon je? In welke plaats heb jij een belangrijke stap in je ontwikkeling gezet? In welke plaats had jij je eerste baan?
- De vragen kun je toespitsen op de training die je geeft. Geef je bijvoorbeeld een training presentatievaardigheden dan kun je vragen in welke plaats de deelnemer voor het eerst een presentatie heeft gehouden. Je kunt hem om toelichting vragen; wat neem je uit die ervaring mee voor deze training?
Bolletje touw
Ik heb deze oefening met een verschillend aantal en zeer diverse doelgroepen gedaan, van jong tot oud. Hij is nog altijd een succes.
- Laat de deelnemers in een kring staan.
- Start als trainer zelf met het noemen van een naam van een deelnemer en gooi het bolletje touw naar de deelnemer toe. Terwijl je deze gooit houd je het touw vast.
- Vraag de deelnemers ook een naam te noemen, het bolletje touw te gooien en het touw vast te houden. Er onstaat een netwerk van touw op deze manier.
- Nadat iedereen aan de beurt is geweest mag de laatste die het touw heeft ontvangen het touw oprollen totdat hij bij de andere deelnemer aankomt. Tijdens het oprollen van het touw mag de deelnemer zich voorstellen. Vraag hem ook aan te geven wat hij wil leren tijdens deze training.
- Iedere deelnemer bepaalt zelf de spreektijd door het bolletje bewust langzaam of juist extra snel op te rollen.
Veel succes met het toepassen!
Deze oefeningen zijn geïnspireerd door de beschreven werkvormen uit de boek:
Groot Werkvormenboek van Sasja Dirkse-Hulscher en Angela Talen
Het gaat steeds beter: activerende werkvormen voor de opleidingspraktijk van Lia Bijkerk en Wilma van der Heide
Wil jij ook workshops/trainingen leren ontwikkelen en geven? Kijk dan eens bij het aanbod train de trainer.