Kerst in je training
Nog een paar weken en dan breken de kerstdagen al weer aan. In dit blog haak ik dan ook in op de kerst, want, eigenlijk zou je je training in mijn ogen ‘moeten’ vormgeven als de kerstdagen. Althans, zoals ik de kerstdagen zie.
Allereerst het is voor je deelnemers fijn om (net als dat ik dat fijn vind met de kerst) te weten waar ze aan toe zijn. Stuur ze dus een goede uitnodiging waarin ook staat wat ze kunnen verwachten en wat ze moeten voorbereiden. En, geef daarin ook aan waar de training wordt gegeven met een telefoonnummer zodat ze kunnen bellen als ze het niet kunnen vinden. In mijn blog: Hoe gastvrij ben jij als trainer (deel 2) heb ik nog meer tips geschreven.
Met nogal wat familie en vrienden door het hele land is het voor mij belangrijk om keuzes te maken. Het wordt voor mij en ons gezin echt te veel om iedereen te bezoeken. Ook in een training is het erg belangrijk om keuzes te maken. Liever 1 ding goed en dat het zo aan bod is gekomen dat je deelnemers het weten, begrijpen en kunnen dan dat je deelnemers 10 dingen weten maar er eigenlijk helemaal niets mee kunnen. In mijn blog Durf Keuzes te maken heb ik nog meer tips hierover geschreven.
Zo tegen het einde van het jaar kijk ik ook altijd even terug op het jaar. Wat heb ik allemaal beleefd. Welke hoogtepunten waren er? Maar ook welke dieptepunten waren er? En, wat heb ik geleerd dit jaar? Waar ben ik trots op? En dan tot slot, wat zijn mijn plannen voor komend jaar? Ook in een training is het goed om terug te kijken op wat er geleerd is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld gebruik maken van de borgingsmethode Pietje. In mijn blog Pietje zorgt ervoor dat jouw deelnemers het geleerde toepassen lees je er meer over. Maar, denk ook vooral aan het laten maken van een actieplan of het laten maken van afspraken met elkaar.
Ook is kerst voor mij een periode van bezinning. Bewust even tijd nemen voor mezelf en proberen om me niet continu bij allemaal andere mensen te bevinden. In een training, en ja dat is echt moeilijk, probeer ik ook bewust rust in te bouwen. Ik geef deelnemers bewust individuele opdrachten maar ook laat ik ze bewust opschrijven wat ze geleerd hebben. Even een moment voor jezelf zodat je je niet in sneltrein bevindt.
Tijd voor jezelf maar ook zeker tijd voor elkaar. Eens echt in contact komen met elkaar. In een training heb je soms dat er een persoonlijk verhaal van iemand naar boven komt. Soms is dit verhaal daadwerkelijk van meerwaarde van de training. Soms ook niet. Probeer, wat het ook is dit altijd met respect te benaderen. En, onthoud, terugverwijzen naar je leerdoel kan altijd.
Ken je dat, dat je tijdens de kerst al even binnen zit en dan echt heel erg de behoefte voelt om een frisse neus te halen? In je training is het ook goed om de buitenlucht op te zoeken. Probeer met een werkvorm of tijdens de lunch je deelnemers (en jezelf) te stimuleren om even naar buiten te gaan. Verander letterlijk even van omgeving. En zet in ieder geval tussendoor even een raam open zodat je de ruimte ventileert. Bewegen en extra zuurstof helpt om beter te kunnen onthouden.
Kerst is voor mij ook gezelligheid. Met elkaar zijn, spelletjes spelen, grappen maken een lekkere kerstfilm kijken en meer van dat soort zaken. Het is voor mij een veilige omgeving. In een training vind ik het ook belangrijk dat het gezellig is en dat mensen zich op hun gemak voelen. Als zij zich in hun comfortzone bevinden voelen ze zich ook oké om iets nieuws te proberen en in hun groeizone te stappen. In mijn blog Je deelnemer is als een automobilist die op de derde baan blijft rijden 😉 vind je meer informatie over de comfortzone – groeizone en de gevarenzone.
En, als we het hebben over spelletjes spelen; ik probeer in mijn training afwisselende werkvormen te kiezen. Niet alleen maar zenden maar juist ook gebruik maken van de interactie en opdrachten uitvoeren. Kijk bijvoorbeeld voor inspiratie eens op:
- Een kruiswoordpuzzel in je training?
- Werkvorm: de stappen op een rij!
- Is het al een tien?
- Een anekdote in je training?
- Kennismakingswerkvorm: de dobbelsteen
- Hoe start jij je training?
- De regievorm
- The Battle ‘energizer’
- 4 tips om associatiekaarten toe te passen
Doordat je tijdens je training het luisteren afwisselt met actieve werkvormen en beweging blijft het brein soepel en onthouden we beter.
Tot slot, kerst is voor mij ook lekker eten maar vooral niet te overdadig zodat ik een mega after dinner dip krijg. Tijdens de trainingen die ik geef probeer ik ook met de lunch en eventueel het diner hiermee rekening te houden. Neem de tijd voor pauzes en zorg voor kwalitatief goed eten tijdens de training. En, bedenk een lunchpauze is ook een moment om het geleerde te verwerken.
Ik wens jou hele fijne feestdagen toe!