Tijdens crisis investeren in uw medewerkers? Ja!
Uit het nieuws:
- De opleidingsbudgetten bij de overheden staan onder druk door de bezuinigingen. Een schokkende keldering is (nog) niet te zien, maar de trend lijkt gezet.
- Wanneer Nederland de komende tien jaar niet extra blijft investeren in kennis, loopt het economische groei mis. Uitgaven aan onderwijs, onderzoek en innovatie leveren geld op en leiden tot hogere economische groei.
Een mooie discrepantie. Enerzijds dalen de opleidingsbudgetten als gevolg van de economische crisis, anderzijds blijkt dat investeringen in ondermeer kennis leiden tot hogere economische groei.
Opleiden het middel om te sturen
Ook ik ben van mening dat het voor organisaties juist in tijden van crisis van belang is om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Natuurlijk omdat dat naar alle waarschijnlijkheid leidt tot een betere motivatie van de medewerkers maar des te meer omdat dit kan leiden tot het behalen van uw strategische doelstellingen. Opleiden vormt namelijk bij uitstek het middel om uw organisatie te sturen.
Hoe? Formuleer een leerbeleid.
Doordat organisaties voortdurend aan het veranderen zijn, zowel door interne als externe gevolgen, heeft u er baat bij als u een organisatie creëert waarvan de mensen die er werken voortdurend kunnen inspelen op de veranderingen die nodig zijn om als organisatie te kunnen blijven voortbestaan. Ook wel, een lerende organisatie genoemd. Om dit gestructureerd te laten verlopen adviseer ik u een zogenaamd leerbeleid te formuleren. Een leerbeleid wordt ook wel omschreven als vooraf bedenken wat je met opleiden wilt bereiken en het zo organiseren dat het gebeurt. Voor het formuleren van dit leerbeleid kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van het leerhuis van Posthumus (2007). Posthumus (2007) geeft aan dat een leerhuis uit de volgende elementen bestaat:
- Het dak, vanuit welk leerconcept vertrekken we? Dit geeft aan hoe de verschillende leeractiviteiten vorm moeten krijgen. Uitgangspunt hiervoor vormen het ondernemingsplan (strategische doelstellingen) en de HR-visie.
- Het woongedeelte, welke leeractiviteiten kunnen we onderscheiden?
- Leeractiviteiten ter ondersteuning van de organisatieontwikkeling of –verandering
- Leeractiviteiten ter ondersteuning van het going concern
- Leeractiviteiten voor kleine groepen of individuele medewerkers
- Het fundament: Hoe organiseer je de bedrijfsvoering? Hierin komen zaken aan bod als budget, planning & logistiek en managementinformatie.
Wat levert een leerbeleid een organisatie op?
- Sturende, coördinerende en distribuerende functie: doordat de opleidingsactiviteiten beter op elkaar zijn afgestemd op o.a. de strategische doelstellingen en de competenties van medewerkers vergroot dit de efficiency van opleidingen en hebben de opleidingen dus direct invloed op het behalen van uw strategische doelstellingen.
- Anticiperende functie: door middel van opleidingsactiviteiten kan er sneller worden ingespeeld op de te verwachten problemen.
- Communicatiefunctie: uitdragen van het beleid maakt betere communicatie mogelijk.
- Verbetering van de transfer (medewerkers passen het geleerde sneller toe, mits goed gecommuniceerd). Er kan door de medewerker een duidelijke link gelegd worden tussen de opleidingsactiviteiten en de strategische doelstellingen. Het wordt duidelijk voor de medewerker wat hij aan het volgen van een opleiding heeft en wat het hem en de organisatie oplevert. Dit bevorderd de transfer, het individu wordt gemotiveerd doordat hij weet wat het hem oplevert en de omgeving/leidinggevende wordt gestimuleerd om de medewerker te motiveren het geleerde toe te passen.
Tot slot
Hierboven vindt u enkele aandachtspunten waaraan u kunt denken bij het formuleren van een leerbeleid. Natuurlijk zijn hier nog meer aandachtspunten te noemen en is dit artikel nog verder uit te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het zo ontwerpen van trainingen/ opleidingsactiviteiten dat ze ook daadwerkelijk het gewenste resultaat opleveren. Dit kan dan vervolgens getoetst worden met behulp van bijvoorbeeld het model van Kirkpatrick zodat u daadwerkelijk uw Return on Investment kunt meten.